Przepis Burger

Salsa Verde Veggie Burger

Burger Buns z sezamem

Składniki:

  • 2 bułki Burger Buns z sezamem
  • 400 g bobu
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 2 plastry sera cheddar
  • Awokado
  • 20g sera feta półtłustego
  • Szczypta pieprzu
  • 1 jalapeno, pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki salsy (możesz użyć gotowej lub przygotować własną)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść rukoli

Przygotowanie:

Krok 1
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki.
Krok 2
W dużym naczyniu umieść odcedzony bób i zblenduj lub rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa. Dodaj drobno posiekany szpinak, jajko i wymieszaj. Do masy bobowej dodaj pokruszony ser feta do smaku. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw pieprzem według uznania.
Krok 3
Uformuj z masy bobowej dwa kotlety burgerowe.
Krok 4
W misce roztrzep jajka. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Krok 6
Każdy kotlet zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Krok 7
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i chrupiące.
Krok 8
Podczas gdy kotlety się smażą, podgrzej bułki do hamburgerów. Następnie na każdą bułkę połóż rukolę, umieść usmażony kotlet z bobu. Na wierzch kotleta połóż plastry sera cheddar, salsę, plastry awokado i jalapeno.
Krok 9
Złoż bułki i podgrzej przez chwilę, aby ser zaczął się lekko topić.

W tym przepisie możesz wykorzystać również

Inne przepisy na Burgery i Hot Dogi

  • Summer Italian Burger

    Przepis Burger

    Summer Italian Burger

  • Tropical Fiesta Hot Dog

    Przepis Hot Dog

    Tropical Fiesta Hot Dog

  • Sielski Hot Dog

    Przepis Hot Dog

    Sielski Hot Dog

  • Cheesy Hot Dogs z Chimichurri

    Przepis Hot Dog

    Cheesy Hot Dogs z Chimichurri

  • Salsa Verde Veggie Burger

    Przepis Burger

    Salsa Verde Veggie Burger

  • Burger El Dorado

    Przepis Burger

    Burger El Dorado