Salsa Verde Veggie Burger
Burger Buns z sezamem
Składniki:
- 2 bułki Burger Buns z sezamem
- 400 g bobu
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 2 plastry sera cheddar
- Awokado
- 20g sera feta półtłustego
- Szczypta pieprzu
- 1 jalapeno, pokrojone w plasterki
- 4 łyżki salsy (możesz użyć gotowej lub przygotować własną)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Garść rukoli
Przygotowanie:
Krok 1
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki.
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki.
Krok 2
W dużym naczyniu umieść odcedzony bób i zblenduj lub rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa. Dodaj drobno posiekany szpinak, jajko i wymieszaj. Do masy bobowej dodaj pokruszony ser feta do smaku. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw pieprzem według uznania.
W dużym naczyniu umieść odcedzony bób i zblenduj lub rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa. Dodaj drobno posiekany szpinak, jajko i wymieszaj. Do masy bobowej dodaj pokruszony ser feta do smaku. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw pieprzem według uznania.
Krok 3
Uformuj z masy bobowej dwa kotlety burgerowe.
Uformuj z masy bobowej dwa kotlety burgerowe.
Krok 4
W misce roztrzep jajka. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
W misce roztrzep jajka. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Krok 6
Każdy kotlet zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Każdy kotlet zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Krok 7
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i chrupiące.
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i chrupiące.
Krok 8
Podczas gdy kotlety się smażą, podgrzej bułki do hamburgerów. Następnie na każdą bułkę połóż rukolę, umieść usmażony kotlet z bobu. Na wierzch kotleta połóż plastry sera cheddar, salsę, plastry awokado i jalapeno.
Podczas gdy kotlety się smażą, podgrzej bułki do hamburgerów. Następnie na każdą bułkę połóż rukolę, umieść usmażony kotlet z bobu. Na wierzch kotleta połóż plastry sera cheddar, salsę, plastry awokado i jalapeno.
Krok 9
Złoż bułki i podgrzej przez chwilę, aby ser zaczął się lekko topić.
Złoż bułki i podgrzej przez chwilę, aby ser zaczął się lekko topić.