Burger El Dorado


Burger Buns
Składniki:
- 2 bułki Dan Cake Burger Buns
- 250g mielonego mięsa wołowego
- 2 plastry bekonu
- 4 szparagi
- Łyżeczka masła
- 2 plastry sera cheddar
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli, pieprzu i oregano
- 2 garści rukoli
- 10 nachosów serowych
Sos Aioli
- 100 ml majonezu
- 1 główka upieczonego czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 garści rukoli
- 10 nachosów serowych
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania.
Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania.
Krok 2
W misce wymieszaj mięso wołowe z solą, pieprzem i odrobiną oregano. Uformuj masę w dwa płaskie kotlety.
W misce wymieszaj mięso wołowe z solą, pieprzem i odrobiną oregano. Uformuj masę w dwa płaskie kotlety.
Krok 3
Grilluj kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. W międzyczasie umyj szparagi i odetnij końcówki. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół szparagi i wymieszaj. Następnie przełóż szparagi z oliwą na rozgrzaną patelnię, pod koniec dodaj łyżeczkę masła i grilluj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Grilluj kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. W międzyczasie umyj szparagi i odetnij końcówki. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół szparagi i wymieszaj. Następnie przełóż szparagi z oliwą na rozgrzaną patelnię, pod koniec dodaj łyżeczkę masła i grilluj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Krok 4
Na patelni upiecz plastry bekonu na oliwie.
Na patelni upiecz plastry bekonu na oliwie.
Krok 5
Przygotuj sos aioli: główkę czosnku polej oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w 190 stopniach. Miękki czosnek wyciągnij z łupinek, następnie w misce rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj sos aioli: główkę czosnku polej oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w 190 stopniach. Miękki czosnek wyciągnij z łupinek, następnie w misce rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Następnie na suchej patelni podgrzej bułki Dan Cake Burger Buns.
Następnie na suchej patelni podgrzej bułki Dan Cake Burger Buns.
Krok 7
Na spodnią część każdej bułki połóż rukolę, kotlety z mięsa wołowego, plastry sera Cheddar, podsmażone szparagi, 5 nachosów, plastry bekonu, pokrojoną w piórka cebulę oraz polej sosem aioli. Na samą górę połóż liście pietruszki i górną część bułki.
Na spodnią część każdej bułki połóż rukolę, kotlety z mięsa wołowego, plastry sera Cheddar, podsmażone szparagi, 5 nachosów, plastry bekonu, pokrojoną w piórka cebulę oraz polej sosem aioli. Na samą górę połóż liście pietruszki i górną część bułki.