Cheesy Hot Dogs z Chimichurri


Hot Dog Buns
Składniki:
- 2 rumiane, delikatnie stostowane bułki Hot Dog Buns
- 2 zgrillowane kiełbaski (możesz wybrać ulubiony rodzaj)
- Chimichurri (przepis poniżej)
- Kremowy sos serowy (gotowy lub własnoręcznie zrobiony)
- Tarty ser do posypania
- Mix warzyw piklowanych (ogórek, marchewka, kukurydza)
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Chimichurri:
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej świeżej oregano
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania.
Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania.
Krok 2
W misce wymieszaj mięso wołowe z solą, pieprzem i odrobiną oregano. Uformuj masę w dwa płaskie kotlety.
W misce wymieszaj mięso wołowe z solą, pieprzem i odrobiną oregano. Uformuj masę w dwa płaskie kotlety.
Krok 3
Grilluj kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. W międzyczasie umyj szparagi i odetnij końcówki. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół szparagi i wymieszaj. Następnie przełóż szparagi z oliwą na rozgrzaną patelnię, pod koniec dodaj łyżeczkę masła i grilluj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Grilluj kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. W międzyczasie umyj szparagi i odetnij końcówki. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół szparagi i wymieszaj. Następnie przełóż szparagi z oliwą na rozgrzaną patelnię, pod koniec dodaj łyżeczkę masła i grilluj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Krok 4
Na patelni upiecz plastry bekonu na oliwie.
Na patelni upiecz plastry bekonu na oliwie.
Krok 5
Przygotuj sos aioli: główkę czosnku polej oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w 190 stopniach. Miękki czosnek wyciągnij z łupinek, następnie w misce rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj sos aioli: główkę czosnku polej oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w 190 stopniach. Miękki czosnek wyciągnij z łupinek, następnie w misce rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Następnie na suchej patelni podgrzej bułki Dan Cake Burger Buns.
Następnie na suchej patelni podgrzej bułki Dan Cake Burger Buns.
Krok 7
Na spodnią część każdej bułki połóż rukolę, kotlety z mięsa wołowego, plastry sera Cheddar, podsmażone szparagi, 5 nachosów, plastry bekonu, pokrojoną w piórka cebulę oraz polej sosem aioli. Na samą górę połóż liście pietruszki i górną część bułki.
Na spodnią część każdej bułki połóż rukolę, kotlety z mięsa wołowego, plastry sera Cheddar, podsmażone szparagi, 5 nachosów, plastry bekonu, pokrojoną w piórka cebulę oraz polej sosem aioli. Na samą górę połóż liście pietruszki i górną część bułki.