Brioche Batat Burger
Brioche Burger
Składniki:
Kotlet z batatów i cieciorki:
- 1 duży batat
- 1 jajko
- 0,5 puszki cieciorki (ok. 200g), odcedzona
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- 2 bułki Dan Cake Brioche Buns
- Karmelizowana cebula (możesz przygotować ją wcześniej)
- Kilka liści sałaty
- Kilka plasterków ogórka piklowanego
- Plasterki pomidora
- Majonez
- Plasterki sera cheddar
Przygotowanie:
Krok 1 / Przygotowanie kotletów z batata i cieciorki
Obierz batata ze skórki i upiecz w piekarniku lub ugotuj go, aż będzie miękki. W misce zblenduj lub rozgnieć widelcem batata, połącz z jajkiem, odcedzoną cieciorką, posiekaną cebulą, czosnkiem, mąką ziemniaczaną, kuminem, papryką w proszku, solą i pieprzem. Uformuj masę w grube kotlety. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
Obierz batata ze skórki i upiecz w piekarniku lub ugotuj go, aż będzie miękki. W misce zblenduj lub rozgnieć widelcem batata, połącz z jajkiem, odcedzoną cieciorką, posiekaną cebulą, czosnkiem, mąką ziemniaczaną, kuminem, papryką w proszku, solą i pieprzem. Uformuj masę w grube kotlety. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
Krok 2 / Składanie burgerów
Podgrzej bułki Dan Cake Brioche Buns na patelni lub w piekarniku do momentu, gdy staną się delikatnie chrupiące. Na dolnej części bułki rozsmaruj majonez. Połóż na nim liście sałaty, a następnie kotlet z batatów i cieciorki. Na kotlet połóż plasterki karmelizowanej cebuli oraz ser cheddar. Dodaj plasterki ogórka piklowanego i pomidora. Przykryj górną częścią bułki
Podgrzej bułki Dan Cake Brioche Buns na patelni lub w piekarniku do momentu, gdy staną się delikatnie chrupiące. Na dolnej części bułki rozsmaruj majonez. Połóż na nim liście sałaty, a następnie kotlet z batatów i cieciorki. Na kotlet połóż plasterki karmelizowanej cebuli oraz ser cheddar. Dodaj plasterki ogórka piklowanego i pomidora. Przykryj górną częścią bułki