Blueberry Summer Fest Burger


Graham Burger z sezamem
Składniki:
- 2 Graham Burger z sezamem Dan Cake
- 250g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula, pokrojona w plastry
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Garść świeżej rukoli
- 4 plasterki sera camembert
Sos z borówki amerykańskiej:
- 2 szklanki mrożonych lub świeżej borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru lub erytrolu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Szczypta soli morskiej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1 / Przygotowanie sosu borówkowego
W rondelku podgrzej borówki z dodatkiem wody, następnie dodaj cukier lub erytrol, łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i odgrzewaj chwilę na wolnym ogniu. Odstaw i ostudź.
W rondelku podgrzej borówki z dodatkiem wody, następnie dodaj cukier lub erytrol, łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i odgrzewaj chwilę na wolnym ogniu. Odstaw i ostudź.
Krok 2 / Przygotowanie karmelizowanej cebuli
Rozgrzej połowę łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i podsmażaj, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Zajmie to ok. 20 min. Dodaj odrobinę soli, aby pomóc cebuli puścić soki. Gdy cebula jest złocista i karmelizowana, usuń ją z patelni i odłóż na bok.
Rozgrzej połowę łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i podsmażaj, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Zajmie to ok. 20 min. Dodaj odrobinę soli, aby pomóc cebuli puścić soki. Gdy cebula jest złocista i karmelizowana, usuń ją z patelni i odłóż na bok.
Krok 3 / Przygotowanie kotleta
Podziel mieloną wołowinę na 2 równomiernie duże części. Delikatnie uformuj każdą część w płaski placek, dopasowując do wielkości bułki. Posól i popieprz do smaku z obu stron. Na tej samej patelni, na której karmelizowana była cebula, rozgrzej pozostałe masło. Smaż burgery na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od preferowanego stopnia przypieczenia mięsa).
Podziel mieloną wołowinę na 2 równomiernie duże części. Delikatnie uformuj każdą część w płaski placek, dopasowując do wielkości bułki. Posól i popieprz do smaku z obu stron. Na tej samej patelni, na której karmelizowana była cebula, rozgrzej pozostałe masło. Smaż burgery na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od preferowanego stopnia przypieczenia mięsa).
Krok 4 / Przygotowanie bułek
Podziel bułki na pół i lekko podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aby były chrupiące z zewnątrz.
Podziel bułki na pół i lekko podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aby były chrupiące z zewnątrz.
Krok 5 / Składanie burgera
Na dolnej części każdej bułki połóż garść świeżej rukoli. Następnie dodaj smażony burger wołowy. Na burgerze ułóż karmelizowaną cebulę. Umieść plasterki sera na gorącym mięsie, aby delikatnie się roztopiły. Dodaj sos z borówki amerykańskiej na wierzch burgera. Ułóż górną bułkę.
Na dolnej części każdej bułki połóż garść świeżej rukoli. Następnie dodaj smażony burger wołowy. Na burgerze ułóż karmelizowaną cebulę. Umieść plasterki sera na gorącym mięsie, aby delikatnie się roztopiły. Dodaj sos z borówki amerykańskiej na wierzch burgera. Ułóż górną bułkę.