Śródziemnomorska fiesta
Tortilla pszenna
Składniki:
- 2 podpieczone tortilla pszenna
- 8 sztuki falafeli
- 4 łyżki hummusu
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 2 łyżki pestek granatu
- Świeża natka pietruszki lub oregano do posypania
- Czerwony pieprz do smaku
- Kilka kropli soku z cytryny do skropienia
Przygotowanie:
Krok 1 / Przygotowanie falafeli
Jeśli używasz gotowych falafeli, podgrzej je według instrukcji na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz falafele od podstaw, wykonaj je zgodnie z wybranym przepisem.
Jeśli używasz gotowych falafeli, podgrzej je według instrukcji na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz falafele od podstaw, wykonaj je zgodnie z wybranym przepisem.
Krok 2 / Przygotowanie tortilli
Podgrzej tortillę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż będzie miękka i elastyczna.
Podgrzej tortillę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż będzie miękka i elastyczna.
Krok 3 / Składanie tortilli
Na podpieczonej tortilli rozsmaruj 2 łyżki hummusu i rozłóż 4 falafele. Posyp pokruszonym serem fetą, oliwkami i pestkami granatu oraz świeżą natką pietruszki lub oregano. Dopraw czerwonym pieprzem według uznania.
Zwiń tortillę, zaczynając od dolnej części i składając ją w górę, aby utworzyć zwarty rulon.Przed podaniem skrop tortillę kilkoma kroplami soku z cytryny dla dodatkowego smaku.
Na podpieczonej tortilli rozsmaruj 2 łyżki hummusu i rozłóż 4 falafele. Posyp pokruszonym serem fetą, oliwkami i pestkami granatu oraz świeżą natką pietruszki lub oregano. Dopraw czerwonym pieprzem według uznania.
Zwiń tortillę, zaczynając od dolnej części i składając ją w górę, aby utworzyć zwarty rulon.Przed podaniem skrop tortillę kilkoma kroplami soku z cytryny dla dodatkowego smaku.