Tosty francuskie
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka (śmietanki lub mleka kokosowego)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- odrobina tłuszczu do smażenia (masło, olej)
Przygotowanie:
Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem (najlepiej zmiksować), dodajemy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie każdą kromkę moczymy z obu stron w jajecznej masie i układamy na rozgrzanej patelni – kromki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Tosty podajemy ze świeżymi owocami, konfiturą albo syropem klonowym. W wersji wytrawnej (bez cynamonu, ekstraktu waniliowego) można podawać z serem, szynką, pomidorami czy innymi ulubionymi składnikami.