Wytrawne mini kanapeczki z chleba pszennego Dan Cake i z żurawinowym chutney
Składniki:
- chleb tostowy pszenny Dan Cake
- 100g dobrego pasztetu
- 200g konfitury żurawinowej
- 1 duża cebula czerwona
- 2 nieduże, twarde jabłka
- 100ml octu jabłkowego
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ¾ szklanki cukru
- szczypta chili
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy. Z kromek tostowego chleba Dan Cake za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!