Tort z malinami i kremem waniliowym
Składniki:
- Spody tortowe Dan Cake
- 150 ml mleka
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- 175 g masła
- 1-1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- maliny
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie zagotowujemy. Do miski przekładamy dwa żółtka i mieszamy. Do żółtek dolewamy stopniowo, cieniutkim strumykiem mleko z cukrem, cały czas mieszając. Przelewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, uważając przy tym, by nie doprowadzić jej do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.
Smacznego!