Proszę wpisać szukaną frazę
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone
Składniki:
  • 1 opakowanie spodów tortowych Dan Cake
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml zimnej śmietany 36%
  • 2 op. serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)
  • Nasączenie biszkoptu:
  • 1 szkl. truskawek
  • 1,5 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Nasączenie biszkoptu: z podanych składników gotujemy kompot. Truskawki czyścimy, zalewamy wodą, łączymy z cukrem. Delikatnie mieszamy do momentu zagotowania. Kompot studzimy i odcedzamy.

 

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy.

 

Truskawki czyścimy i kroimy na połówki. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Blat biszkoptu nasączamy kompotem truskawkowym. Wykładamy masę mascarpone i pokrojone owoce. Powtarzamy czynność na kilku warstwach. Tort smarujemy cienką warstwą kremu, dekorujemy truskawkami i zalewamy półpłynną galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

Wróc do przepisów