Tort truskawkowy z serkiem mascarpone
Składniki:
- 1 opakowanie spodów tortowych Dan Cake
- 1 kg truskawek
- 500 ml zimnej śmietany 36%
- 2 op. serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)
- Nasączenie biszkoptu:
- 1 szkl. truskawek
- 1,5 szkl. wody
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Nasączenie biszkoptu: z podanych składników gotujemy kompot. Truskawki czyścimy, zalewamy wodą, łączymy z cukrem. Delikatnie mieszamy do momentu zagotowania. Kompot studzimy i odcedzamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy.
Truskawki czyścimy i kroimy na połówki. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Blat biszkoptu nasączamy kompotem truskawkowym. Wykładamy masę mascarpone i pokrojone owoce. Powtarzamy czynność na kilku warstwach. Tort smarujemy cienką warstwą kremu, dekorujemy truskawkami i zalewamy półpłynną galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!