Ciasto czekoladowe
Składniki:
- spody tortowe ciemne Dan Cake
- mocna kawa do nasączenia spodów
- 2 puszki masy kajmakowej
- 2,5 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 50 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
Spody tortowe przekładamy na papier do pieczenia i delikatnie nasączamy kawą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masę kajmakową przekładamy do miski i zaczynamy ubijać. Powoli, delikatnym strumieniem dolewamy płynną czekoladę, cały czas miksując. Tak powstałym kremem przekładamy spody, układając je jeden na drugim. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch i boki tortu.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy kakao, cukier i mleko, mieszamy do powstania gęstej polewy. Kiedy całość nieco przestygnie, ale nadal będzie płynna, oblewamy nią ciasto tak, by polewa spływała na boki, tworząc finezyjne zacieki.
Siekamy czekoladę deserową i posypujemy nią wierzch tortu. Gotowe!
Smacznego!