Proszę wpisać szukaną frazę
Tosty francuskie
Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka (śmietanki lub mleka kokosowego)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu do smażenia (masło, olej)
Przygotowanie:

Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem (najlepiej zmiksować), dodajemy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie każdą kromkę moczymy z obu stron w jajecznej masie i układamy na rozgrzanej patelni – kromki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Tosty podajemy ze świeżymi owocami, konfiturą albo syropem klonowym. W wersji wytrawnej (bez cynamonu, ekstraktu waniliowego) można podawać z serem, szynką, pomidorami czy innymi ulubionymi składnikami.

Wróc do przepisów