Tortilla z kaszą i warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli Dan Cake - 4 placki
- 2 woreczki (2x100g) kaszy gryczanej
- 8 pomidorków koktajlowych
- ogórek zielony
- 4 rzodkiewki
- mała puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na połówki, rzodkiewkę w plastry, ogórek na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut, cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille Dan Cake. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy i dodajemy świeże warzywa. Tortille zawijamy i spinamy wykałaczką.
Smacznego!